Mallorca földrajza 2.

2010.05.21. 16:10 Barbibubu

A túlnyomórészt sziklás, keleti partnál, számos kis idilli homokos tengerparti öblökre lehet bukkanni. Mély bevágások a partvonalban (Cala d'Or, Cala Mondrago) és az áttörés utáni bõvülõ öblök (Porto Petro, Porto Colom) védett, vízisportra kijelölt területeket kínálnak.
Északkeleten széles, nyitott strandok állnak, részben fehér homokkal, egyesülve a türkizen csillogó vízzel. (Sa Coma, Cala Millor és Cala Guya)


A sziget északi részében található Pollensa öble, beleértve a gyönyörû szép, dél felé irányuló Formentor strandot is, kisebb partszakaszokat kínál sziklás oldalán és változó minõségû homokos tengerpartot a tengerparti sétány mentén. 8 kilométer megszakítás nélküli partvonala van az Aicudia öbölnek, Puerto de Aicudia és C'an Picafort között.

A védtelen északkeleti fekvés miatt, szeles idõben, nem ritkán, erõs hullámtörés keletkezik.C'an Picaforttól/Son Baulotól keletre egy keskeny, kevésbé vonzó sziklapart kezdõdik. Különlegesnek számít a hófehér, több kilométer hosszú Es Trenc part, Colonia de Sant Jordi és La Rapita között.

Az álomszerû partokon, erdei fenyõvel benõtt, keskeny dûneövezeteken kívül tájilag, ez a szigetsarok nem kínál semmit. A La Rapita mögött a tengerpart meredeken emelkedik, és kevés megszakítás nélkül is, alig érhetõ el Palma öble. Részben mesterségesen feltöltött vagy kiterjedt partjai, többé kevésbé vannak beépítve. Csak a nyugati oldalnak a külsõ vége, a Portals Vellsnél és Cala Figueranál lévõ öblök maradtak érintetlenek az urbanizáció folyamán.


A hozzácsatlakozó, enyhe, hegyes délnyugat,
a napkeresõk legkedveltebb vidékeihez tartozik. Ennek kis és nagy öblei, parttal vagy part nélkül, valamennyien a turizmusipar és a folytonos ingatlan cégek kezében vannak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: információ mallorca évszakok 2010 földrajza

A bejegyzés trackback címe:

https://mallorcaidojaras.blog.hu/api/trackback/id/tr122021025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása