Mallorca földrajza 1.

2010.05.21. 16:08 Barbibubu

Könnyen kevesebbre becsülik Mallorca nagyságát, a sziget mérte mégis 3640 négyzetkilométer. Lakossága: 580 000 fõ.


A turisták többsége a kiterjedt Palmára összpontosít és a termékeny síkságokra, amelyek a fõváros és az Aicudia öböl kanyarulat legfontosabb közlekedési tengelyén, Palma-Inca-Alcudia mentén helyezkednek el. A sziget délkeleti részén a partok, a hegyvidékek és a síksági területek, csak viszonylag gyéren lakottak. Kivéve a szezonban, ami kb. május elejétõl október végéig tart, amikor évi több mint 4 millió külföldi turista látogat az északi, keleti és délnyugati strandok szünidei központjaiba.


A kelet irányába csatlakozó, gyakran hullámos síkságú Es Pla, Mallorca középsõ részén, kisebb hegyvonulatok által megszakításra kerül. Kolostorok és zarándoki templomok koronázzák ezek jellegzetes kiemelkedéseit.
Amíg délkeleten a síkság a partig húzódik, a keleti kikötõvároskák és a Porto Petrotól a Cala Ratjadaig elterülõ urbanizációk többé kevésbé, egy további hegyvidék (a Serra Lievant) védelme alatt állnak, amely északon Ärta egész félszigetére kibõvül. Ez eléri a több mint 500 méter magasságot. Oly változatosan mutatkoznak a partvonalak, mint a sziget belsejében lévõ tájak.
A nehezen megközelíthetõ öblökben, az északnyugati meredek part mentén, csak Puerto de Sollerben és Cala de San Vicenteben lehet homokos tengerpartokat találni.


Szólj hozzá!

Címkék: információ mallorca évszakok 2010 földrajza

A bejegyzés trackback címe:

https://mallorcaidojaras.blog.hu/api/trackback/id/tr652021020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása